תרומת כליה – מה זה אומר ומה עוד אפשר לתרום לאחרים?

מדי יום, אינספור אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם מצבים מסכני חיים, מחכים לאיבר או למשאב שיכול להציל את חייהם. מבין אלו, הכליה היא אחד האיברים המושתלים הנפוצים ביותר בשל תפקידה החיוני בסינון הדם ובשמירה על הבריאות הכללית. הבנת תרומת הכליה ודרכי נתינה אחרות יכולה לשפוך אור על האופן שבו לכל אחד מאיתנו יש את הכוח להשפיע. כאן נפרט מה כרוך בתרומת כליה, מי האנשים שבוחרים לתרום ומהן צורות אחרות של תרומות בעלות השפעה כמו דם, טסיות דם ומח עצם.

מהי תרומת כליה?

תרומת כליה כרוכה בנתינה של אחת משתי הכליות שלכם למישהו שיש לו כשל בכליות, לעיתים קרובות עקב מחלת כליות כרונית או פציעה. מכיוון שאדם בריא יכול לחיות עם כליה אחת בלבד, ניתן לתרום במהלך החיים כליה או, לחלופין, לאחר המוות. ההליך דורש התאמה קפדנית כדי להבטיח שהתורם והמקבל תואמים. עבור תורמים חיים, התהליך כולל מספר שלבים:

  • הערכה רפואית: בדיקות בריאות מקיפות כדי לקבוע אם התורם בריא מספיק לניתוח.
  • בדיקות התאמה: בדיקות דם ורקמות כדי להבטיח תאימות עם הנמען.
  • הליך כירורגי: ניתוח לפרוסקופי או פתוח להסרת הכליה, הנמשך בדרך כלל 3-5 שעות.
  • החלמה: רוב התורמים משתחררים תוך מספר ימים, כאשר החלמה מלאה אורכת 4-6 שבועות.

עבור תורמים שנפטרו, מתקבלת הסכמה בכתב מהתורמים או ממשפחתם, והכליה מוסרת לאחר מותם.

מי תורמים ולמה?

תרומת כליה מגיעה משני מקורות עיקריים: תורמים חיים ותורמים שנפטרו. תורמים חיים הם לעיתים קרובות בני משפחה או חברים קרובים, שכן הם נוטים יותר להיות בעלי התאמה גנטית. עם זאת, ישנם אנשים אלטרואיסטים התורמים באופן אנונימי לנזקקים המונעים על ידי חמלה ורצון להציל חיים.

תרומת נפטר, לעומת זאת, מתרחשת כאשר אדם בוחר לתרום את איבריו לאחר מותו. החלטה זו מתקבלת לעיתים קרובות באמצעות רישום תורם או בהסכמת המשפחה. מדוע אנשים בוחרים לתרום?

  • להצלת חיים: עבור מושתלים, השתלת כליה משמעותה הפסקת הדיאליזה ושיפור איכות החיים, ואף הצלת חייהם.
  • הגשמה רגשית: תורמים רבים מתארים תחושה עמוקה של מטרה וסיפוק מעזרה לזולת.
  • קשרים אישיים: תורמים פועלים לעיתים קרובות מתוך אהבה או נאמנות לחבר או לבן משפחה.

 

 

כמה זמן לוקח התהליך?

עבור תורמים חיים, התהליך מההערכה הראשונית ועד הניתוח יכול להימשך מספר שבועות עד חודשים, בהתאם ללוח הזמנים של התורם ולמוכנות הנתרם. ההתאוששות לאחר הניתוח משתנה, אך רוב התורמים חוזרים לפעילות הרגילה שלהם תוך חודש או חודשיים.

עבור תורמים שנפטרו, התהליך מתרחש במהירות לאחר המוות, מכיוון שיש לשמר איברים ולהשתיל אותם תוך שעות.

מה עוד אנשים תורמים?

בעוד תרומת כליה היא פעולה גדולה ומשנת חיים, ישנן דרכים פשוטות יותר לתרום ולהשפיע עמוקות:

  • תרומת דם: יש ביקוש מתמיד לתרומות דם, במיוחד לניתוחים, מקרי טראומה וחולים במחלות כרוניות. תרומת דם אורכת כשעה ויכולה להציל חיים רבים.
  • תרומת טסיות: טסיות הדם חיוניות לקרישת הדם ונחוצות לעיתים קרובות לחולי סרטן העוברים כימותרפיה. תהליך זה לוקח מעט יותר זמן, אך הוא בעל השפעה לא פחותה.
  • תרומת מח עצם: עבור חולים בלוקמיה או הפרעות דם אחרות, השתלת מח עצם יכולה להציל חיים. למרות שמדובר בהליך רפואי, טכניקות מודרניות לתרומת מח עצם כמו איסוף תאי גזע היקפיים מדם הופכות אותו לפחות פולשני.
  • תרומת רקמות: ניתן לתרום קרניות, עור ושסתומי לב לאחר המוות כדי לשפר או לשקם את בריאותם של אחרים.
  • תרומת פלזמה: פלזמה חיונית לטיפול בהפרעות חיסוניות ובכוויות. זה דומה לתרומת דם וניתן לעשות זאת לעיתים קרובות.

לסיכום

תרומות מכל סוג שהוא, בין אם מדובר בתרומת כליה, דם או מח עצם, דורשות שיקול דעת. עם זאת, לכולם יש מטרה משותפת: היכולת לשנות חיים ואף להצילם. תרומת כליה, במיוחד, בולטת בהשפעתה העמוקה על המושתלים, ומציעה להם סיכוי לחיים בריאים ומלאים. גם תרומות דם או רקמות קבועות לא רק מצילות חיים, אלא מאפשרות לכם להצטרף לקהילה של תורמים שעושים הבדל בחיים של אחרים.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות