גירושין בהסכמה עם ילדים – המדריך המלא

גירושין בהסכמה עם ילדים

גירושין הם אחד האירועים המאתגרים והמורכבים ביותר בחיי משפחה. כאשר בני זוג מחליטים לסיים את הקשר הזוגי, הם ניצבים בפני החלטות משמעותיות שישפיעו על עתידם ועתיד ילדיהם. גירושין בהסכמה עם ילדים מציעים מסלול מהיר ויעיל יותר לסיום הנישואין, תוך חיסכון בזמן, בכסף ובעוגמת נפש. במאמר זה נסקור את היתרונות והחסרונות של גירושין בהסכמה, את התנאים הנדרשים לקיומם, ואת השלבים השונים בתהליך, במיוחד כאשר מעורבים בו ילדים.

מהם גירושין בהסכמה ומתי הם מתאימים?

גירושין בהסכמה הם הליך משפטי שבו בני זוג מסכימים על כל פרטי הגירושין, כולל חלוקת רכוש, משמורת על הילדים, זמני שהות, מזונות ועוד. הם מתאימים לזוגות שמסוגלים להגיע להבנות ולפשרות ביניהם, ורוצים לחסוך את ההתדיינות המשפטית הממושכת והיקרה בבית המשפט.

יתרונות וחסרונות של גירושין בהסכמה

היתרונות העיקריים של גירושין בהסכמה הם חיסכון בזמן, בכסף ובעוגמת נפש. הליך הגירושין מתנהל בצורה מהירה יותר, עלויות ההתדיינות נמוכות משמעותית, ונמנעים העימותים וחילופי ההאשמות האופייניים לגירושין בבית המשפט. מנגד, החיסרון העיקרי הוא שלעיתים אחד הצדדים מוותר יותר מדי לטובת השני כדי לזרז את ההליך.

תנאים מקדימים לגירושין בהסכמה

כדי שניתן יהיה להתגרש בהסכמה, חייבים להתקיים כמה תנאים מוקדמים: הסכמה מלאה של שני בני הזוג להתגרש, יכולת לקיים ביניהם תקשורת בונה ופרודוקטיבית, ונכונות לגלות גמישות ורצון טוב כדי להגיע לפשרות. לא משנה אם הסוף היה ידוע מראש או שמדובר במצב של גירושין בהפתעה, אם יש אי הסכמות מהותיות שלא ניתנות לגישור, לא ניתן יהיה להתגרש בהסכמה.

שלבי התהליך בגירושין בהסכמה עם ילדים

  1. הגשת הבקשה וניסוח ההסכם: השלב הראשון הוא הגשת בקשה לגירושין לבית הדין הרבני. בני הזוג מנסחים ביניהם או באמצעות עורכי דין הסכם גירושין המסדיר את כל הנושאים הרלוונטיים: מזונות, משמורת וזמני שהות, חלוקת רכוש, מקום מגורים ועוד. ההסכם צריך לפרט בצורה מדויקת כל סוגיה, כדי למנוע אי הבנות ומחלוקות עתידיות.
  2. אישור ההסכם בבית הדין הרבני: לאחר שהצדדים חותמים על ההסכם, הוא מוגש לאישור בית הדין הרבני. הדיינים בודקים שההסכם הוגן, סביר ושומר על טובת הילדים. אם נדרשים שינויים, הם מחזירים את ההסכם לתיקונים. רק לאחר אישור סופי של ההסכם על ידי בית הדין, ניתן להמשיך להליך הגירושין עצמו.
  3. סידור הגט וקבלת תעודת הגירושין: לאחר אישור ההסכם, מתבצע הליך סידור הגט (מתן הגט וקבלתו) בפני בית הדין הרבני. בתום ההליך, בני הזוג מקבלים תעודת גירושין רשמית. חשוב להקפיד על ביצוע ההליך כדת וכדין, כדי שהגירושין יהיו תקפים הן על פי ההלכה היהודית והן על פי החוק האזרחי במדינת ישראל.

סוגיות מרכזיות בהסדרת גירושין עם ילדים

הסדרי משמורת וזמני שהייה

כשאחד מבני הזוג רוצה להתגרש, או שניהם, יש להביא בחשבון את אחת הסוגיות המרכזיות בגירושין עם ילדים והיא הסדרת המשמורת וזמני השהייה של הילדים עם כל הורה. ברוב המקרים, ההורים חולקים את המשמורת ביניהם, כאשר הילדים נמצאים חלק מהזמן אצל האם וחלק מהזמן אצל האב. יש לקבוע לוח זמנים מפורט הכולל ימי חול, סופי שבוע, חופשות וחגים. חשוב לתת משקל לצרכי הילדים ולשמור על גמישות במידת הצורך.

מזונות ילדים וחלוקת הוצאות

נושא חשוב אחר הוא קביעת תשלום מזונות הילדים וחלוקת ההוצאות עליהם (חינוך, בריאות, חוגים וכו'). גובה המזונות נקבע בהתאם ליכולות הכלכליות של ההורים ולצרכים השוטפים של הילדים. מעבר לסכום הבסיסי, ניתן לקבוע גם חלוקה של הוצאות נוספות כמו טיפולי שיניים, אבחונים, קייטנות וכו'. חשוב שיהיה מנגנון עדכון של הסכומים כדי לתת מענה לשינויים עתידיים.

קבלת החלטות בנוגע לחינוך וטיפול רפואי

על ההורים להסכים מראש על אופן קבלת ההחלטות בנוגע לחינוך הילדים וטיפול בבעיות רפואיות שיכולות לצוץ. שאלות כמו בחירת מסגרת חינוכית, רישום לבית ספר או גן, או טיפול במחלות מצריכות תיאום והסכמה של שני ההורים. רצוי לקבוע מנגנון של התייעצות ודיווח הדדי בין ההורים בנושאים אלו, תוך מתן עדיפות לטובת הילדים.

חגים, אירועים מיוחדים ושעות הפנאי

כדאי להגדיר גם את האופן שבו הילדים יחלקו את זמנם בחגים, אירועים משפחתיים מיוחדים ובילוי שעות הפנאי. איך יחגגו ימי הולדת, איפה יהיו בחגי ישראל ואיפה יבלו את החופשות הגדולות מבית הספר. ככל שההורים יצליחו להגיע להסכמות מפורטות בנושאים אלה מראש, כך ימנעו קונפליקטים מיותרים בעתיד.

 

גירושין בהסכמה עם ילדים

 

כיצד להכין את הילדים לגירושי ההורים?

בחירת העיתוי הנכון לשיחה

את דבר הגירושין יש לספר לילדים כאשר הוחלטה ההחלטה סופית. רצוי לבחור עיתוי מתאים לשיחה, כשיש לילדים זמן וקשב להקשיב ולהפנים. כדאי לספר לקראת סוף השבוע או תחילת חופשה, ולא באמצע שגרת הלימודים או לקראת אירועים חשובים כמו מבחנים או טיולים. כמו כן, מומלץ שהורים יספרו ביחד וינהלו שיחה משותפת, שתדגיש את אחריותם ההורית המשותפת גם אחרי הגירושין.

עקרונות חשובים לתקשורת עם הילדים

בעת השיחה עם הילדים יש להדגיש כמה נקודות חשובות: שני ההורים ימשיכו לאהוב אותם ולדאוג להם, גם אם הם לא גרים יותר ביחד. הילדים אינם אשמים בגירושין ואין שום קשר בין יחסי ההורים לאהבה שלהם לילדים. חשוב לשרטט תמונה ברורה של החיים החדשים: איפה נגור, מתי נפגש עם כל הורה, שינויים בשגרה וכו'. יש לשדר יציבות ולהרגיע. כמובן, צריך לתת לילדים מקום לשאול שאלות, להביע רגשות ולהתלבט. אסור לשתף אותם בפרטים מיותרים או ברגשות שליליים כלפי ההורה השני.

לסיכום

תהליך של גירושין בהסכמה עם ילדים כשיש ילדים הוא אתגר עבור כל המשפחה. אין פתרונות קסם, אבל ככל שההורים ישכילו לשתף פעולה, להקשיב לצרכים של ילדיהם ולנהל את התהליך בבגרות ובכבוד הדדי, כך ישרתו טוב יותר את טובת הילדים ויצמצמו את הנזקים הנפשיים שהם עלולים לחוות.

גירושין בהסכמה עם ילדים

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות